Nieuws

Centrale verwarming Sanitair Badkamerrenovaties

 

Terug naar overzicht 11-04-2024

Convectoren en radiatoren: het verschil verduidelijkt

De afgelopen jaren kenden we heel wat ontwikkelingen op het gebied van verwarmingssystemen. We horen twee termen vaak passeren, namelijk radiatoren en convectoren. Maar wat zijn nu eigenlijk de kenmerken en de verschillen tussen convectoren en radiatoren? We verdiepen ons even in beide verwarmingsmethoden en duiden de verschillen.

Convectoren: bewegingswarmte

Convectoren zijn verwarmingselementen die warmte verspreiden door middel van convectie. Dit proces omvat het verwarmen van lucht, waardoor de warme lucht stijgt en koudere lucht daalt. Convectoren worden meestal onder ramen geplaatst om koude lucht die van buiten komt te verwarmen. 

Voordelen van Convectoren:

  • Snelle opwarming: met convectoren kies je voor een snelle verwarming van de lucht, hierdoor zal de ruimte sneller op temperatuur zijn.
  • Ruimtebesparing: convectoren zitten vaak verwerkt in de vloer, hierdoor nemen ze minder plaats in in jouw interieur. 

Radiatoren: stralingswarmte

Radiatoren zijn de meest voorkomende en traditionele keuze voor verwarming. Bij radiatoren wordt het water in de toestellen verwarmd zodat die op hun beurt warmte kunnen uitstralen naar de omgeving. Radiatoren kunnen vrijstaand zijn of aan muren worden bevestigd, en ze zijn beschikbaar in diverse stijlen, van klassiek tot modern.

Voordelen van Radiatoren:

  • Warmtebehoud: radiatoren behouden warmte goed, zelfs nadat het verwarmingssysteem is uitgeschakeld.
  • Designvariëteit: er is een breed scala aan ontwerpen beschikbaar, waardoor radiatoren passen bij diverse interieurstijlen.


Kortom, het verschil tussen convectoren en radiatoren komt neer op de manier waarop ze warmte verspreiden. Het maken van de juiste keuze hangt af van jouw specifieke behoeften en voorkeuren. Heb je nog twijfels, aarzel dan niet om contact op te nemen met een ervaren loodgieter. Bij Loodgieter Scheerlinck kan je rekenen op professioneel advies.

Convectoren en radiatoren: het verschil verduidelijkt