Nieuws

Centrale verwarming Sanitair Badkamerrenovaties

 

Terug naar overzicht 10-01-2023

Zeg vaarwel tegen verstopte leidingen

Verstopte leidingen komen vrijwel bij iedereen vroeg of laat voor. Een verstopte afvoer of een kleine overstroming in de badkamer is nooit fijn. Gelukkig zijn er manieren om verstopte leidingen op te lossen en te voorkomen. In deze blog geven we tips om verstopte leidingen te verhelpen en geven we advies om toekomstige verstoppingen te voorkomen.

Mogelijke oorzaken van verstopte leidingen

 

Om verstopte leidingen te verhelpen en voorkomen, is het belangrijk om eerst inzicht te krijgen in de mogelijke oorzaken. Er kunnen verschillende oorzaken aan de basis liggen voor een verstopte leiding, hier zijn enkele van de meest voorkomende:

1/ Vuildeeltjes zoals haren, vet en zeepresten kunnen zich ophopen in de leidingen en ervoor zorgen dat ze verstopt raken. 

2/ Als er wortels in de buurt van je leidingen groeien, kunnen ze leidingen beschadigen en een verstopping veroorzaken.

3/ Onjuiste afvoer van water: als er teveel water in de leidingen terechtkomt, kan dit leiden tot een verstopping. Dit kan gebeuren als er teveel water in een keer wordt afgevoerd, bijvoorbeeld na het douchen of het gebruik van een vaatwasser.

4/ Breekbare leidingen: leidingen die van oud materiaal gemaakt zijn of die beschadigd zijn, kunnen gemakkelijker verstopt raken.

5/ Een verstopping kan verder ook veroorzaakt worden door buigingen en knikken in de leidingen, doordat ze niet goed geïnstalleerd zijn of de foute vorm hebben.

 

Wat je zelf kan proberen om je leiding te ontstoppen

Een leiding ontstoppen kan je altijd eerst even zelf proberen. Hier zijn enkele tips waarmee je zelf aan de slag kan:

1/ Een voor de hand liggende tip: gebruik een ontstopper. De alom bekende stok met zuignap blijft een goede assistent om je leiding te ontstoppen.

2/ Gebruik een sifon: dit is een buis met een bocht aan het eind die je in de afvoer kunt steken. Als je de sifon op en neer beweegt, kan dit helpen om de verstopping op te lossen.

3/ Gebruik een ontstoppingsveer of wormschroef: dit is een lange, dunne staaf/buis met een haak aan het eind, die je in de afvoer kunt steken om de verstopping te verhelpen. Sommige zijn flexibel, andere niet. Afhankelijk van de bereikbaarheid van de verstopping kan je hierin een keuze maken.

4/ Maak een mengsel van soda en azijn: dit kan helpen om de verstopping te verwijderen door de deeltjes in de leidingen op te lossen. Meng een kopje baksoda met een kopje azijn en giet dit in de afvoer. Laat het mengsel een paar uur intrekken en giet vervolgens kokend water in de afvoer om de verstopping op te lossen.

 

Hoe kan je verstopte leidingen voorkomen?

Wat nog beter is dan onze tips om een leiding te ontstoppen, is om een verstopping te voorkomen. Hier zijn enkele zaken die je kan doen om verstopte leidingen te voorkomen.
 

Gooi geen harde voorwerpen of voorwerpen die niet in de afvoer thuishoren, zoals wc-rolletjes of vochtige doekjes, in de wc. Gebruik een zeefje om haren en andere deeltjes te vangen voordat ze de afvoer bereiken. Giet regelmatig heet water in de afvoer om de deeltjes op te lossen die zich kunnen ophopen in de leidingen. Gebruik een biologisch afbreekbaar ontstoppingsmiddel om de afvoer regelmatig te reinigen. Laat geen vet of olie in de afvoer terechtkomen. Vet en olie kunnen hard worden als ze afkoelen en kunnen ervoor zorgen dat de leidingen verstopt raken. Verwijder etensresten van je servies voor je het in de vaatwasser stopt, hou daarnaast ook zeker de filter van je vaatwasser in de gaten en vergeet niet om onderhoudsproducten zoals zout toe te voegen. Laat de leidingen periodiek controleren door een expert om te zorgen dat ze in goede staat zijn en om eventuele problemen op te sporen voordat ze tot een verstopping leiden.

 

Verstopping niet kunnen voorkomen of verhelpen?

Konden onze tips niet baten en is je leiding toch verstopt geraakt? In dat geval schakel je best de hulp van een expert in. 

Een professionele loodgieter kan verder onderzoek doen naar de verstopping om tot de juiste langetermijnoplossing te komen. Bij Loodgieter Scheerlinck doen we er alles aan om bij dringende problemen snel ter plaatse te zijn. Contacteer ons voor jouw sanitaire problemen. 

 

Contacteer Loodgieter Scheerlinck

 

Loodgieter Scheerlinck is actief in:

Haaltert

Dendermonde

Liedekerke

Galmaarden

Denderleeuw

Sint-Lievens-Houtem

Zele

Zottegem

Zeg vaarwel tegen verstopte leidingen